Blog
Drie manieren om CQi data in te zetten voor betere zorg
Ruim 350 ggz-organisaties delen jaarlijks Consumer Quality Index (CQi) data met Zorginstituut Nederland om de kwaliteit van zorg landelijk inzichtelijk te maken. Zorginstituut Nederland publiceert deze data op de website Zorginzicht en op basis van deze cijfers maakt GGZ Dataportaal datavisualisaties van patiëntervaringen via de website Openbare GGZ-cijfers. De CQi data zijn hiermee voor iedereen makkelijk toegankelijk om te gebruiken voor kwaliteitsverbetering.
Opvallende uitkomsten
In de afgelopen vier jaar zijn de 16 patiëntervaring indicatoren in de ggz op landelijk niveau vrijwel gelijk gebleven. Dat roept vragen op als: wat vinden we van deze uitkomsten? Kunnen we patiëntervaringen nog wel verder verbeteren? En hoe kunnen we verbetering realiseren? Aan de hand van een praktijkvoorbeeld van openbare patiëntervaringen verkennen we drie manieren om CQi data te gebruiken voor het identificeren van verbeterkansen.
“De kracht van CQi-data zit in het gesprek dat het op gang brengt. Wat gaat goed en waar kunnen we samen groeien?”

Wat is de CQi en waarom is het belangrijk voor kwaliteitsverbetering?
De CQi is een vragenlijst die inzicht geeft in hoe patiënten de geleverde zorg ervaren. De vragenlijst gaat over thema’s zoals bejegening, samen beslissen, informatievoorziening en behandeluitkomsten. Het doel van de CQi is om uitkomsten van groepen patiënten inzichtelijk te maken, niet om individuele ervaringen van patiënten te evalueren als zorgprofessional. Door uitkomsten van een locatie of organisatie te bundelen en vergelijken, komt er inzicht in wat er al veel of weinig wordt gedaan en waar verbeterkansen liggen.
- Op welke thema’s scoort jouw organisatie al hoog en waar liggen verbetermogelijkheden?
- Hoe ontwikkelen de scores van de organisatie in 2024 ten opzichte van 2023?
- Hoe verhoudt de organisatie zich tot landelijk gemiddelden: waar loopt de organisatie voor of juist achter?
“Kleine verschillen in cijfers kunnen grote inzichten opleveren. Vergelijken over thema’s, tijd en organisaties maakt kwaliteitsverbetering concreet.”
1. Op welke thema’s scoort jouw organisatie al hoog en waar liggen verbetermogelijkheden
In 2024 behaalde een ggz-aanbieder gemiddeld een score van 4,6 op het thema “Begrijpelijke uitleg geven aan de patiënt”. Dit laat zien dat patiënten de uitleg van zorgprofessionals als begrijpelijk ervaren. Op twee andere thema’s behaalt deze organisatie een veel lagere score: een 3,3 op het thema “Informeren over cliëntenorganisaties” en een 2,8 op het thema “Bespreken van vragenlijsten”.
Deze uitkomsten kunnen richting geven aan kwaliteitsverbetering. In één oogopslag wordt duidelijk waar de kracht van een organisatie of locatie ligt en waar ruimte is om te groeien. Door met elkaar in gesprek te gaan over deze verschillen krijg je meer inzicht in sterke routines en waar er ruimte is voor zorgprofessionals om veranderingen uit te proberen.

2. Hoe ontwikkelen scores zich door de tijd heen
Voor deze organisatie blijkt 2024 een jaar van vooruitgang te zijn geweest. Alle thema’s laten een lichte stijging zien ten opzichte van 2023. De verbetering varieert per onderwerp, bijvoorbeeld 0,1 punt voor Vragenlijsten bespreken) en 0,4 punten voor Uitleggen van de voor- en nadelen van een behandeling. In de overzichtsgrafiek valt direct op waar een score gewijzigd is of stabiel is gebleven. De getallen laten zien welke thema’s aandacht hebben gekregen — en waar mogelijk ontwikkelkansen liggen.

3. Hoe verhoudt de organisatie zich tot landelijk gemiddelden
Voor de voorbeeldorganisatie zijn er opvallende verschillen in vergelijking met het landelijke gemiddelde. Op bijna alle thema’s zijn de scores van deze organisatie namelijk lager – vooral bij “Vragenlijsten bespreken”. Deze vergelijking plaatst de uitkomsten van de eigen organisatie in perspectief: wat zijn onze uitkomsten in vergelijking met andere organisaties? Waar lopen meer organisaties tegenaan en waar lijken anderen een effectieve aanpak te hebben gevonden? Het maakt zichtbaar waar je mogelijk iets kunt leren van anderen door met elkaar in gesprek te gaan. Een voorbeeld van deze werkwijze is de meest recente bijeenkomst van het netwerk Q-net Kwaliteitsfunctionarissen, waar de data van Openbare GGZ-cijfers als vertrekpunt werd gebruikt om in gesprek te gaan over het verbeteren van patiëntervaringen.

Praktische handvatten voor het identificeren van verbeterkansen
- Bekijk uitkomsten vanuit verschillende perspectieven: vergelijk tussen thema’s, over tijd en met het landelijk gemiddelde. Dit helpt om scherp te krijgen waar de meeste impact te behalen is.
- Ga met andere zorgprofessionals binnen jouw organisatie of locatie in gesprek over de uitkomsten: welke betekenis geven zij aan de verschillen? Zo leer je wat anderen belangrijk vinden, wat ze missen en wat patiënten helpt in hun herstel.
- Leer van andere instellingen: bekijk of andere instellingen hoger scoren op thema’s die belangrijk voor jullie zijn. Neem contact op om meer inzicht te krijgen in elkaars werkwijze
Demo Spiegelinformatie
Wil je meer recente data van patiëntervaringen inzetten voor het identificeren van verbeterkansen? Bekijk de demo van Spiegelinformatie (tabblad Patiëntervaringen) en ontdek hoe je elk kwartaal nieuwe inzichten kunt verzamelen.
Meer GGZ Data blogs
Wat valt op in openbare ggz-cijfers? GGZ Data blogs geven een andere kijk op openbare data.